Kiezen uit twee flagship thema’s: Divi of Avada?

Avada
Een klant vroeg me laatst of ik haar kon helpen met een blog en portfolio op haar website. Dit gaf mij de kans om eens kennis te maken met Avada: een thema dat hoog op mijn wensenlijstje stond omdat dit het meest verkochte template van Themeforest is. Het thema is al dik 300.000 keer gedownload.
Fusion Builder
Net als Divi is Avada een thema dat je kunt aanpassen zonder dat je kennis van ingewikkelde codes nodig hebt. Daarnaast werkt het net als Divi ook met een builder, de Fusion Builder. Pagina’s en berichten kunnen worden geselecteerd uit bestaande templates, of geheel zelfstandig worden opgebouwd met de builder. Dit doet je door het plaatsen van zgn. containers, waarna je het gewenste aantal kolommen kiest, die je vervolgens vult met verschillende elementen (46 stuks), zoals een tekstblok, een image caroussel of een slider. Eigenlijk dus op dezelfde manier als de Divi Builder, waarbij je modules (37stuks) modules plaatst in kolommen binnen verschillende secties. Zowel de Fusion Builder als de Divi Builder zijn drag & dropbuilders.
Het opbouwen van pagina’s of berichten vind ik persoonlijk makkelijker met de Divi Builder, waarin je tijdens het maken al een voorbeeld van je sectie kunt bekijken. Dit heeft deels natuurlijk ook te maken met ervaring. Voor de iets minder ervaren gebruiker heeft Divi ook een front-end editor: de Visual Builder. Dit is vooral prettig voor het tweaken van marges en buffers, en voor het checken of je mobiele versies er net zo goed uitzien als de desktopversie.
Theme Options
In de Avada theme options kun je globale aanpassingen maken voor de layout van je menu, portfolio, blog, etc. De theme options zijn erg overzichtelijk, als is het stylen van de layout van een site iets complexer. Ik ondervond meteen wat problemen met de sidebar, die dwars over de content van de blog heen ging.
Wat betreft het integreren van video is Avada echter helemaal top. Er zijn heel veel mogelijkheden om je video’s er prachtig uit te laten zien op je website.
Portfolio
Ook het maken van een portfolio is vond ik iets lastiger met Avada. Divi heeft twee erg fijne portfolio modules, waarbij afbeeldingen in bulk kunnen worden geselecteerd. In Avada moet dit één voor één, want een tijdrovend klusje is. Eén van de modules is een filterbaar portfolio, wat het bouwen van een complex portfolio nóg makkelijke maakt.
Taal instellingen
Op het gebied van vertalingen gaat mijn voorkeur opnieuw uit naar Divi. Gebruikers van Avada moeten de benodigde .po en .mo language files zelf downloaden en via een ftp verbinding naar de juiste mappen uploaden. Divi past de taal automatisch aan aan de WordPress taalinstelling. Dit is erg prettig, omdat sommige woorden die het thema automatisch gebruikt, bijvoorbeeld linkjes als ‘vorige’ en ‘volgende’ in een portfolio, dan meteen in het Nederlands staan. Daarnaast is ook de taal in de Divi Builder aangepast. Dit maakt het thema nóg gebruiksvriendelijker.
Kosten
Avada
- License voor 1 jaar
- 6 maanden support
- Geldig voor 1 domein
- Lifetime license is niet verkrijgbaar
Divi
- License voor 1 jaar
- 6 maanden support en keuze uit ruim 80 thema’s
- Voor $20 extra krijg je er 6 plugins bij en voor $249 koop je lifetime access, te gebruiken op een onbeperkt aantal domeinen. Ideaal voor webdevelopers!