Selecteer een pagina

Hoe kies ik een goede domeinnaam?

13 mrt 2019

Domeinnamen

Een goede domeinnaam is kort en eenvoudig, en daardoor makkelijk te onthouden. Dat klinkt misschien simpel, maar veel korte een eenvoudige domeinnamen zijn helaas al geregistreerd. Hoe ga je het beste te werk?

Stappenplan

Wees een beetje creatief, anders is het lastig om een goede beschikbare domeinnaam te bedenken.

Combineer bijvoorbeeld twee woorden, of delen van woorden die een relatie met jouw werkterrein of naam hebben. Met goede ‘keywords’ wordt jouw website makkelijker gevonden door zoekmachines.

Maak gebruik van een online synoniemenlijst, zoals synoniemen.net. Dit kan zomaar een mooie vondst opleveren.

Een nieuw woord bedenken kan ook, het liefst met maar één lettergreep. Hoe korter, hoe beter. Probeer het wel begrijpelijk te houden, anders komt het niet professioneel over.

Streepjes en andere leestekens kun je beter vermijden. Soms kan het niet anders, maar zolang er geen noodzaak is, niet doen!

Check en registreer meteen de nodige social media! Al gebruik je ze misschien niet direct, het kost je niets.

Een laatste tip: Als je hostingpakket de mogelijkheid biedt, dan raad ik je aan om meerdere (varianten van) domeinnamen te registreren. Dit kost misschien een paar euro per jaar, maar het voorkomt dat iemand met een vergelijkbare domeinnaam er met jouw bezoekers vandoor gaat. Je kunt eenvoudig instellen dat bezoekers van deze ’tweede keuze’ domeinen automatisch worden doorgelinked naar het domein van jouw keuze. Zo heb ik ooit de naam websoep.nl bedacht, en kijk maar eens waar je uitkomt als je er op klikt!

Domeinveilingen

Ben je bereid wat meer geld uit te geven aan je domeinnaam? Op een domeinveiling kun je met relatief lage biedingen goede domeinnamen vinden Kijk bijvoorbeeld eens op domainorder.nl.

Domeinextensies

Bevind jouw doelgroep zich voornamelijk binnen de grenzen van Nederland? Dan ligt het voor de hand om voor een .nl domeinextendie te kiezen.

Ben je vooral internationaal georiënteerd? Ga dan voor een .com extensie, al is dit wel een duurdere optie. Zowel .nl als .com domeinen vallen onder de noemer TLD (Top level domain),

Registreer je eigen naam

Als je toch bezig bent met het registreren van een domein, zoek dan ook even uit of jouw voor- en achternaam nog beschikbaar zijn. Heet je Jan Jansen, dan heb je uiteraard weinig kans, maar heb je een wat minder bekende naam zoals ik, dan kun je hiermee geluk hebben. Zo kan er nooit iemand met jouw naam vandoor gaan!

N

Do's

  • Gebruik je merknaam
  • Houd het begrijpelijk
  • Registreer meerdere domeinnamen
  • Kies een TLD (Top level domain)
  • Kijk op een domeinveiling
M

Dont's

  • Vermijd cijfers en leestekens waar mogelijk
  • Vermijd domeinnamen die inbreuk maken op bestaand auteursrecht
  • Wacht niet als je een naam hebt gevonden